Trafik Kazası Sonrası Tedavi Giderleri
Türk Borçlar Kanunu m.53 ve 54’e göre haksız fiillerden doğan iki tip zarar vardır: Ölümden doğan zararlar ve bedensel zararlar. Kaza sonucu yaralanma durumunda, yaralanan kişi, “tedavi giderleri” olarak adlandırılan tıbbi giderlerinin ve “iyileşme giderleri” olarak adlandırılan günlük yaşamına dönmek için yaptıkları harcamaların geri ödenmesini talep etme hakkına sahiptir. Ölüm olaydan hemen sonra gerçekleşmemişse gerçekleşene kadar ortaya çıkan tedavi giderleri ve bedensel zararlar için ortaya çıkan tedavi giderleri konumuzun kapsamındadır.
Karayolları Trafik Kanunu’nda da konuyla ilgili düzenlemeler bulunmaktadır. Madde 98’e göre ‘‘Trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmî ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedelleri, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın genel sağlık sigortalısı sayılanlar için belirlenen sağlık hizmeti geri ödeme usul ve esasları çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.’’
Bahsi geçen madde ve devamına bakılacak olursa kaza geçiren kişinin sosyal güvencesi olsa da olmasa da sosyal güvencesi varmış gibi resmi veya özel tüm sağlık kuruluşlarından aldığı sağlık hizmetleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenecektir.
Sağlık hizmetlerine (tedavi giderleri) örnek verecek olursak; ilkyardım, tahliller, ameliyat, yoğun bakım, ilaç, protez, pansuman, diyaliz, fizik tedavi, doktor raporuyla alınan ve SGK kapsamındaki diğer tıbbi materyallerin giderleri bu kapsamdadır. Bunlar çoğaltılabilir.
İyileşme giderlerine örnek verecek olursak; bakıcı, evde özel bakım giderleri, tedavi için oluşan yol, barınma, beslenme giderleri, henüz olunmamış zorunlu ameliyatın giderleri, protez yenileme giderleri, tekerlekli sandalye, havalı yatak vb. giderleri bu kapsamdadır. Bunlar çoğaltılabilir.
Trafik kazası sonucu basit bir yaralanma ortaya çıkmış fakat bu basit yaralanma başka bir hastalığın ortaya çıkmasına ya da artmasına neden olduysa, bu durumda da ortaya çıkan tedavi masraflarının tazmin edilmesi beklenilmektedir. Önemli olan hastalık ile kazanın arasında bağ kurulabilmesidir.
Bu giderlerin tazminini kimin ya da hangi kurumun yapacağı konusunun detaylarına bakıldığında harcamaların belgelendirilmesi noktasında bir ayrıma gidilmektedir. Buna göre, belgelendirilmiş olan tüm harcamalar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır.
Ancak hayatın olağan akışına göre bir trafik kazası sonrasında, yaşanan olaydan kaynaklı olarak içinde bulunan psikolojik durum veya tedavi süreci sebebiyle, ne kazadan dolayı zarar gören ne de onun yakınlarının her harcamayı belgelendirmesi mümkün olmayabilir. Belgelendirilmemiş olan harcamalar ise araç işleteni, araç sürücüsü ve zorunlu mali sorumluluk sigortacısı (trafik sigortası) olan sigorta şirketi tarafından karşılamaktadır. Hakim, uzman kişileri harcamaların tespit edilip hesaplanması için görevlendirebilir.
Özetle, SGK’nın karşılamakla yükümlü olduğu harcamalar belgelendirilmelidir. SGK’nın sorumluluğu dışında kalan diğer harcamalar araç işleteni, sürücüsü veya zorunlu mali sorumluluk sigortasının yapıldığı sigorta şirketine aittir.
- ‘‘Bununla birlikte tedavi giderlerinden 2918 sayılı Yasanın 98. maddesi kapsamında kalanlar Sosyal Güvenlik Kurumunun sorumluluğuna dahil ise de Yasa kapsamı dışında kalan tedavi gideri, bakıcı veya tedaviye bağlı sair giderlerden ise davalı …Ş.’nin sorumluluğu devam etmektedir.’’ (Yargıtay 17. Hukuk Dairesi,11.09.2014, 2014/8243 E, 2014/11575 K.)
Ek olarak özel hastanelerde görülen tedavilerin giderlerinin sınırlandırılması resmi tarifelere göre yapılamaz.
Belgelendirilmiş bile olsa, harcamaların kazayla ilgili olan bir zarardan dolayı yapılıp yapılmadığıyla ilgili bir şüphe olduğu durumlarda da hakim bilirkişiye başvurabilir.
- ‘‘… yapılan değişiklik ile trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedelleri, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacak, hastanelerce sunulan sağlık hizmet bedelleri yönünden sigorta şirketlerinin ve Güvence Hesabının yükümlülükleri sona erecektir. Kazazedelerin, bunun dışında kalan bakıcı veya tedaviye bağlı sair harcamaları, sigorta şirketlerinin ve Güvence Hesabının tedavi teminatları kapsamında, yine sigorta şirketleri ve Güvence Hesabı tarafından karşılanmaya devam edecektir.’’ (Yargıtay 17. Hukuk Dairesi, 14.02.2018,2015/7503 E, 2015/7503 K.)